Levensstijl

HOE TE BESLISSEN OF GROEPSREIZEN GESCHIKT VOOR U ZIJN?

Geen franje of uber-luxe? Vijf dagen of vijf weken? Groep van vijftien of groep van 50? Eens verworpen vanwege hun saaie ‘one size fits all’-benadering, worden veel groepsreizen tegenwoordig steeds meer afgestemd op specifieke soorten reizigers met specifieke interesses. Van koken in Toscane tot het bewandelen van een pelgrimsweg of het waarderen van stoffen in amsterdam.

reizigers kunnen kiezen uit een schijnbaar eindeloos scala aan bestemmingen, met tours variërend van een paar dagen tot meer dan een maand en tegen verschillende prijsniveaus. Maar de fundamentele vragen blijven – is groepsreizen geschikt voor u en wat voor soort groepsreis zal het meest bevredigend voor u zijn?

REIS JE LIEFST ALLEEN OF IN groepsreizen?

Culturele of speciale groepsreizen, zoals die van Academy Travel, zijn in wezen sociale activiteiten. Hoewel er tal van mogelijkheden zijn voor persoonlijke ontdekking en reflectie, kan een van de belangrijkste genoegens zijn om je passies te delen met gelijkgestemde mensen. Het is bijvoorbeeld niet gebruikelijk voor reizigers op een speciale reis om een ​​partner thuis te laten zodat ze hun passie kunnen uitleven zonder zich zorgen te maken over wat hun partner denkt.

Er kan een echt gevoel van gedeelde vreugde en gemeenschap ontstaan ​​wanneer een speciale belangengroep een site ‘ontdekt’ waar ze niet veel van wisten of debatteert over de verdiensten van iets dat ze hebben gezien of gedaan.
Dus hoewel er altijd reizigers zijn die hun eigen gezelschap verkiezen boven dat van anderen, zul je waarschijnlijk meer uit groepsreizen halen als je van deze sociale kant geniet. En laten we eerlijk zijn, avond na avond alleen dineren of zelfs met je partner kan een beetje vervelend worden!

IS DE BESTEMMING GESCHIKT VOOR GROEPSREIZEN?

Sommige bestemmingen zijn van nature geschikt voor groepsreizen – Sicilië, Iran, Oezbekistan, Marokko, West-China, de Baltische staten komen allemaal voor de geest. Reisafstanden, fysiek terrein, taal, accommodatie en eten maken het allemaal veel gemakkelijker en veiliger om in een groep te reizen, en het is niet verwonderlijk dat deze bestemmingen in het aanbod van de meeste reisorganisaties voorkomen. Andere bestemmingen kunt u het beste overlaten aan onafhankelijke reizigers en gezinnen – de Griekse eilanden in de zomer, Bali, Disneyland enz.

EEN GOEDE TOURLEIDER MAAKT HET VERSCHIL!

Of je het leuk vindt of niet, het plezier van een groepsreis is sterk afhankelijk van de kennis, vaardigheden en ervaring van de groepsleider. Afhankelijk van de tour kan deze leider een manager zijn, die de logistiek van de tour organiseert en calamiteiten afhandelt, of een specialist met vakkennis en uitstekende communicatieve vaardigheden. In mijn ervaring is de bekwaamheid van de reisleider de allergrootste factor bij het bepalen van de tevredenheid van reizigers.
Het loont de moeite om wat onderzoek te doen naar het soort reisleiders dat een touroperator gebruikt. Meer gespecialiseerde reisorganisaties wijzen ruim van tevoren een specifieke reisleider toe aan een reis en geven biografieën en feedback van klanten over de reisleider.

In West-Europa kan gidsen worden gezien als een beroep met een lage status en kunnen gidsen verrassend onwetend of gewoon saai zijn. In deze situaties is een deskundige reisleider onontbeerlijk.

VERSCHILLENDE STIJLEN VAN GROEPSREIZEN

Met de wildgroei en toenemende specialisatie van groepsreizen, is het stereotype uit de jaren 70 van een bus vol passagiers niet langer van toepassing op de meeste reizen. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten groepsreizen die vandaag de dag actief zijn.

CULTURELE REIZEN

‘Culturele reizen’, ‘kunstreizen’, ‘geschiedenisreizen’ enz. zijn allemaal codewoorden voor een soort groepsreis die is ontworpen om reizigers aan te trekken die meer diepgang en detail in hun reis willen. In vergelijking met rondleidingen op de massamarkt bieden culturele reizen op de meeste plaatsen een langer verblijf (3-4 nachten is de norm), centraal gelegen accommodatie, meestal ongeveer viersterrenniveau, een deskundige reisleider, een redelijke hoeveelheid vrije tijd en een matige groepsgrootte.

RONDLEIDINGEN MET SPECIALE INTERESSES

Special interest tours zijn geschikt voor reizigers met een sterke, enkele interesse. Dit kan van alles zijn, van spoorwegen tot sportevenementen, muziekfestivals of bepaalde kunstnijverheid. Soms kunnen deze rondleidingen op vaardigheden zijn gebaseerd, zoals koken of tekenen.

AVONTUURLIJKE TOURS

Deze tours zijn gebaseerd op een specifiek type fysieke activiteit. Dit kan variëren van ‘zacht avontuur’ zoals het lopen van een pelgrimsroute tot echt uitdagende sporten zoals bergbeklimmen. Net als speciale rondleidingen komen accommodatie en perifere locaties op de tweede plaats na de kernactiviteit.

WAT IS DE BESTE GROEPSGROOTTE?

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de groep, hoe beter. Groepen van bijvoorbeeld 22 of meer hebben meer tijd nodig om het terrein in en uit te gaan, toiletten te bezoeken, hotels in en uit te checken, enz. Zeer kleine groepen van 6-12 kunnen echter ook problematisch zijn. Het kan zijn dat u zich gedwongen voelt in het gezelschap van mensen met wie u echt niet kunt opschieten, en die u beleefd kunt vermijden in een grotere groep. Ook heeft u mogelijk niet het nummer voor speciale toegang tot sites. In de loop der jaren hebben we ontdekt dat groepen van 16-20 een mooie balans vinden tussen efficiëntie en samenhang, hoewel er geen magische formule is.

Leave a Reply