Fitness

welke eisen gelden bij aanschaf mondkapjes

Waar moet je op letten?

Met welke wetten en regels heeft u te maken als u ffp2-mondkapjes koopt? Dat hangt vooral af van het doel waarvoor u ze koopt. De regels voor fpp2 mondmasker voor professioneel gebruik zijn natuurlijk strenger dan voor mondmaskers die consumenten thuis gebruiken. Vooral in het begin van de coronacrisis werden vaak verkeerde mondkapjes gekocht door onvoldoende kennis van wet- en regelgeving. Daarom hebben wij de belangrijkste regels voor u op een rijtje gezet. Dit doen we voor mondkapjes in 3 categorieën: persoonlijke beschermingsmiddelen, mondkapjes voor medisch gebruik en hygiënemaskers. Persoonlijke beschermingsmiddelen Als het gaat om het kopen van persoonlijke beschermingsmiddelen, moet u rekening houden met bepaalde factoren. Het moet ook speciaal ontworpen zijn voor de specifieke toepassing die het moet vervullen. Als u een coronaveilig masker wilt kopen, moet u ervoor zorgen dat het getest is volgens DIN EN 149-fpp2 mondkapjes. Mondkapjes voor medisch gebruik Wanneer u een mondkapje voor medisch gebruik koopt, gelden er andere regels. U moet vooral voorzichtig zijn bij het kiezen van een coronaveilig masker, dat zal worden gebruikt door gezondheidswerkers in ziekenhuizen of andere behandelingsfaciliteiten. Deze moeten voldoen aan EN 14683: 2014 om hun dragers te beschermen tegen corona-ontladingen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

different types of face masks for protection against COVID-19,FPP2, KN95, FP2.5 filter, hygienic mask, surgical mask, and textile reusable face mask different kinds of face masks for protection against COVID-19,FPP2, KN95, FP2.5 filter, hygienic mask, surgical mask, and textile reusable face mask, on a wooden background top view fpp2 mask stock pictures, royalty-free photos & images

Indien u van plan bent een gelaatsmasker te gebruiken voor persoonlijke bescherming tegen besmettelijke ziekten, moet het voorzien zijn van het CE-merkteken. De norm EN 149 : fpp2 mondkapjesis ook op dit soort producten van toepassing. Voor het coronavirus is bovendien de norm PPE-R/02.075 van toepassing. Het coronavirus wordt in verband gebracht met een reeks ziekten die door het herpesvirus worden veroorzaakt (bv. koortslip, herpes genitalis of gordelroos). Een gezichtsmasker dat aan deze normen en standaarden voldoet, biedt dus een hoge mate van bescherming tegen de verspreiding van infecties op de werkplek. Als u maskers als PBM op het werk gebruikt, moeten ze door een officiële keuringsinstantie zijn goedgekeurd en moet dit op de verpakking of in een bijsluiter zijn vermeld. Deze keuringsinstantie moet op haar beurt zijn erkend door een overheidsinstantie voor de keuring en erkenning van keuringsinstanties. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het werk moeten erop kunnen vertrouwen dat een gelaatsmasker met het CE-merkteken en het nummer van een officiële keuringsinstantie erachter, voldoet aan de wettelijke eisen en veilig is om op het werk te worden gebruikt.

Waar moet je op letten bij het kopen van deze mondkapjes?

De resultaten van een onderzoek van het Center for Disease Control and Prevention (CDC) zijn alarmerend: Volgens het CDC voldoet niet minder dan 25% van de onderzochte fpp2 mondkapjes uit China niet aan de voorschriften. Bovendien zijn er zelfs gezichtsmaskers in omloop met vervalste documentatie. Op het mondkapje of op de verpakking moet de beschermingsklasse vermeld staan: FFP1, FFP2 of FFP3. Bovendien moeten een certificaat van EU-typeonderzoek en een conformiteitsverklaring met de volgende informatie beschikbaar zijn: De naam van het produkt moet een beschrijving bevatten van het gebruikte materiaal: textiel, stof of non-woven . De naam van de fabrikant moet zowel op het produkt als op de verpakking worden vermeld. Dit kan een natuurlijke persoon of een rechtspersoon zijn.

Fpp2 Face Mask on a mossy ground in the forest, yellow easter egg.  fpp2 mask stock pictures, royalty-free photos & images

De naam wordt gevolgd door het adres. Indien het om een rechtspersoon gaat, moet ook een telefoonnummer en/of een e-mailadres worden vermeld. De naam van de verantwoordelijke persoon moet worden vermeld als dit geen bedrijf is. Bovendien moeten alle fabrikanten van persoonlijke beschermingsmiddelen hun EG-typeonderzoeksnummer op hun producten en op de verpakking vermelden. Als een bedrijf meerdere producten heeft die op deze manier zijn gecertificeerd, moeten ze allemaal opeenvolgende nummers hebben; met andere woorden, ze moeten allemaal.

Maskers voor medisch gebruik

Om het voor u gemakkelijker te maken te beslissen welk fpp2 mondkapjes u moet kiezen, hebben wij de antwoorden op de belangrijkste vragen over mondkapjes voor u verzameld. Meer informatie en ons volledige productassortiment vindt u op onze website www.respro.com of in onze twee catalogi “Medische producten” en “Industriële producten”. V: Waar staat fpp2 mondkapjes type IIR voor? A: Het is een Europese norm die de eisen specificeert voor ademhalingsbeschermingsmiddelen tegen deeltjes. Meer specifiek beschrijft deze norm de vereisten voor filtrerende gelaatsmaskers, filtrerende halfgelaatsmaskers en filtrerende volgelaatsmaskers die worden gebruikt door personen met een lager besmettingsrisico. De norm EN 14684 beschrijft de eisen voor ademhalingsmaskers die worden gebruikt door personen met een hoger besmettingsrisico. Een filter kan geen deeltjesvrije ademhalingsomgeving garanderen. Het verwachte beschermingsniveau is gebaseerd op een beoordeling van alle relevante factoren door deskundigen op het gebied van adembescherming. Het beschermingsniveau wordt gemeten in overeenstemming met ISO 8178:2015, bijlage A, Deeltjesclassificaties en normen. V: Op welke toepassingen is EN 14683 type IIR van toepassing? A: Deze norm is van toepassing op ademhalingsbeschermingsmiddelen die bestemd zijn voor medisch gebruik door personen met een lager besmettingsrisico (bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en laboratoriumpersoneel

mondkapjes zijn in Europa niet gereglementeerd! Dat is vreemd, want er is geen keuringsinstantie bij betrokken zoals bij mondkapjes die als persoonlijk beschermingsmiddel worden gebruikt. Bovendien zijn er mondkapjes die wel aan normen en eisen voldoen, maar niet aan Europese. Zo zijn er mondkapjes die voldoen aan de Chinese norm GB2626 met prestatieniveau KN95. Dit zou min of meer gelijkwaardig zijn aan onze norm EN 149 FFP2 (voor persoonlijke beschermingsmiddelen).

Hygiënemaskers

Mond- en neusmaskers zijn niet bedoeld voor professioneel gebruik en zijn dus geen persoonlijke beschermingsmiddelen of medische hulpmiddelen. Zij zijn louter bedoeld voor consumenten die zich enigszins willen beschermen tijdens de coronacrisis op plaatsen waar zij geen 1,5 meter afstand van anderen kunnen houden. De strenge wet- en regelgeving die voor de vorige twee categorieën geldt (met name voor persoonlijke beschermingsmiddelen), is niet van toepassing op dit soort mondmaskers. In feite is het mogelijk dat er geen CE-markering op deze maskers staat en dat er geen claims zijn over de mate van bescherming De verkoop van mond- en neusmaskers wordt gecontroleerd door de Nederlandse gezondheidsautoriteiten. Deze producten zijn getest door een onafhankelijk laboratorium, waaruit is gebleken dat zij inderdaad enige bescherming bieden tegen de gevolgen van het coronavirus.

Dit type masker is NIET BESTEMD VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK, maar bedoeld om grootschalige infecties thuis en in de gemeenschap te voorkomen. Als zodanig kunnen geen garanties worden gegeven betreffende de doeltreffendheid of de prestaties in specifieke omstandigheden.

Leave a Reply